Baggrundsviden om MindfulnessGuidede meditationer

Åndedrætsankeret

By 25. april 2018juni 2nd, 2023No Comments

Lige fra du bliver født til du dør trækker du vejret. Du ånder ind – du ånder ud. Det sker helt automatisk. Åndedrættet styres af det autonome nervesystem, som er den del af  nervesystemet, der arbejder udenfor viljens kontrol.

Måske har du lagt mærke til at åndedrættet har forskellig dybde og hastighed afhængig af din følelsesmæssige tilstand.  Åndedrættet kan opfattes som en form for bro mellem din krop og dit følelsesmæssige liv. Selvom åndedrættet styres af det autonome nervesystem har du dog mulighed for en vis bevidst kontrol over din vejrtræning. Hvis du er ophidset og du mærker pulsen og åndedrættet accelerere, kan du tage et par dybe indåndinger og langsomme udåndinger, dermed  styrer du åndedrættet så det bliver roligere, ved at få åndedrættet i ro, falder hjertet og dermed pulsen også til ro. Du kender sikkert talemåden: Træk lige vejret! Som betyder: Fald lidt til ro.

Når du begynder at meditere skal du  have et opmærksomhedsobjekt, her er åndedrættet en vigtig forbundsfælle fordi du har det med dig hele tiden.

I denne 9 minutters øvelse kan du træne opmærksomheden på dit åndedræt og dermed øge din bevidsthed om dit åndedræt.